Indiškai kepti kopūstai su kokosu

Pagaliau pavyko! Net kelis kartus bandžiau indiškai išsikepti kopūstus, bet vis nepavykdavo dėl prieskonių derinio (manąjam skoniui būdavo per aitru). Bet mane labai žavėjo pati idėja, kad nereikia kopūstų kankinti po 45min-1,5valandos keptuvėje (kaip europiečiai daro), o užtenka vos 10 minučių jiems iškepti. Tokie maloniai "al dente" - man patys skaniausi. Ir pagaliau radau "savajį" egzotinių prieskonių derinį - kokosas suteikia svajingo saldumo, kario lapeliai nuostabų aromatą, o pakeptos garstyčių sėklos švelnų riešutų skonį. Niam:)

Reikės:

  • 500g plonais griežinėliais pjaustyto kopūsto
  • 1 didelio plonom skiltelėm pjaustyto svogūno
  • 1v.š garstyčių grūdelių (sėklyčių, ne padažo:)
  • 1a.š ciberžolės (kukurmos)
  • 1 smulkiai pjaustytos, šviežios ir be sėklų aitriosios paprikos (aš naudoju džiovintą ir mirkytą jogurte čili - labai švelnus skonis)
  • 10-12 kario lapelių (labai rekomenduoju įsigyti, nuostabus dalykas. Apie kario lapelius labai gražiai parašius Jūratė čia)
  • 2v.š tarkuoto kokoso (super - šviežias, bet jei neturite, užpilkite džiovintą verdančiu vandeniu, palikite 15min pabrinkti ir nusausinkite)
  • 100ml karšto vandens
  • druskos
  1. Ant vidutinio karštumo ugnies įkaitinam aliejų ir suberiam garstyčių grūdelius, laimo lapelius ir čili. Pakaitinam kelias minutes, kol garstyčios pradės pokšėti.
  2. Tada suberiam svogūną, išmaišome ir pakepam 2-3 min, kol jis suminkštėja.
  3. Padidinam ugnį, suberiam ciberžolę ir kopūstus. Gerai išmaišome, kad kopūstai pasidengtų aliejumi ir prieskoniais (kukurma nudažo kopūstus nerealiu geltonumu). Apkepam 3 min.
  4. Tada į keptuvę supilam vandenį, uždengiam, sumažinam ugnį ir kartais pamaišant paliekam pasitroškinti 7 min, kol vanduo išgaruos. Kopūstai turi šiek tiek suminkštėti, bet neprarasti savo malonios tekstūros (kad būtų ką pakramtyti).
  5. Pabarstom druska, kokoso drožlėmis ir skanaujam! Jėga!

12 komentarų:

  1. Mmmmmmmmm kopustai su kokosu - gardu!

    Matau, kad kario lapu isigijai. Ar Lietuvoje kur nors radai nusipirkti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. JŪrate, nuostabus dalykas kario lapeliai, deja, šviežių Lietuvoje nesu mačius, bet va pas Vladą Skonio Studijoje yra džiovintų. Labai jais džiaugiuosi.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip saunu, cia tokia retenybe uz Indijos ribu. Saunuolis Vladas! :o) Dziovinti irgi yra labai gerai, tik juos paskrudinti pradzioje labiau reikia, kad skonis ir aromatas geriau atsiskleistu -- kaip matau tu taip ir darei :o)

    AtsakytiPanaikinti
  4. gerulis koks :) visada dėmesį patraukia tokie receptai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jūrate, o gal tu žinai su kuo naudojami laimo lapeliai? Aš irgi pas Vlada nusipirkau, bet jie man taip neatsiskleidžia kaip kari.. O dėl paskrudinimo, tai būtinai, aromatas dieviškas tada:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Rūtuliuk, man irgi, kuo didesnis netikėtumas derinant produktus, tuo smagiau:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. taip.. tokie skanūs neįprasti atradimai labiausiai ir džiugina. kai tik pasveiksiu [dabar vis tiek skonio nejaučiu :( ], pabandysiu šitą variantą. Nors dar Traškūs ir kvapnūs žiediniai kopūstai indiškai laukia savo eilės..

    AtsakytiPanaikinti
  8. Rūtuliuk, sveik greičiau, kad ir skoniu ir pavasariu galėtum pilna širdžia pasidžiaugti:)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Laimo lapeliai yra rugstoki ir kartoki ir labai tinka tailandietiskiems patiekalams (visokiems "Thai curry"). As kol kas dar neuztikau indisku receptu su laimo lapeliais, bet man dar mokytis ir mokytis, ir mokytis... :o)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Si savaitgali teko ragauti labai skaniu patiekalu is Birmos virtuves ir kaip tik labai daug laimo lapeliu buvo prideta visur. Mes patys namie tik dziovintus naudojam, bet si karta atkreipiau demesi i sviezius po musu pastarojo "pokalbio" :o) Iki paskutinio visus isgraibiau, nes labai tiko ir patiko :o)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Jūrate, o tu džiovintus lapelius troškiniuose palieki, ar išimi? Jie juk kaip ir nevalgomi? O gal šviežius galima valgyti kaip kokias kalendras?:) Kaip ten yra?:)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Dziovintus lapelius as isimu, o sviezius suvalgiau su pagardziavimu. Kiti gal kitaip elgiasi :o)

    AtsakytiPanaikinti