Visa tiesa apie saldžiąsias kukurūzų burbuoles

Kartais pati iš savęs tyliai pasišaipau, kad parduotuvių akcijos - gerokai "pakoreguoja" mano valgiaraštį. Šis kartas ne išimtis - mano krepšys pilnas kukurūzų burbuolių. Benaršydama po internetą kaip geriau jas paruošti, supratau vieną paprastą tiesą - gero produkto, tiesiog nereikia gadinti. Jų paruošimo būdas kaip 2x2, o laimės griaužiant saldžius kukurūzus - kaip vaikystėje:)

Pasidalinsiu keliais "know how", t.y. ką verta žinoti apie kukurūzų paruošimą.
  1. Svarbiausia taisyklė (nežinau kaip LT ją įgyvendinti) - šviežumas! Liūdna žinia, kad bestovint kukurūzų medžiagų sudėtis pasikeičia iš 80-20% cukraus naudai į 20-80% krakmolo persvarai :( Šaltis šiek tiek šį procesą sulėtina, bet kaip sakant, laikrodis tiksi...
  2. Virimas: kuo šviežesnis kukurūzas, tuo trumpiau jį reikia virti. Galima dėti į verdantį vandenį ir virti 5-15 min (priklausomai nuo šviežumo, bet JOKIU būdu NE ILGIAU, nes kitaip jie sukietės), arba dėti į šaltą vandenį ir kai užvirs - išjungti (jei nukovėt labai šviežią).
  3. Verdant NEREIKIA dėti druskos! Druska kukurūzus sukietina. Už tat, norint paryškinti jų skonį, galima dėti cukraus (aš šia gudrybe naudojuos ir virdama morkas).
  4. Jei kukurūzas per ilgas, į puoda netelpa, o dalint per pusę jo nesinori - virkite gilioje keptuvėje!
  5. Išgriebus iš vandens leiskite kukurūzams natūraliai praaušti - laikant juos šaltam vandenyje, žmonės kalba, kad jie patęžta.
  6. Patiekimas paprastas, paprasčiausias - truputis tirpinto sviesto (su prieskoniais arba ne), druska, pipiriukai.. arba su citrinos sultimis ir druska!
  7. Valgymas - man skaniaus graužti nuo burbuolės kaip burundukui (jei per karšta laikyti rankose, įsmeigiu į burbuolių galus dantų krapštukus ir kukurūzas kaip ant iešmuko). Rafinuotesnis variants - su peiliu nupjaustyti sėklytes.
  8. Kiti paruošimo variantai - 15-30min kepti grilyje (galima prieš tai apvirti); 30min kepti orkaitėje suvyniojus į foliją; išvirti ir apkepti keptuvėje su sviestu; sako, kad net mikrobangėje - uždarius į kepimui skirtą indą apie 15min.
  9. Jei nusipirkote kukurūzų burbuolių daugiau nei pajėgiate iš karto suvalgyti - 5min apvirkite, nusausinkite, ataušinkite ir įdėję į plastikinį maišelį užšaldykite. Kai norėsite valgyti, tiesiog išsivirkite kaip šviežią (išbandžiau - skonis nenukentėjo nei kiek).
  10. Reziumė: ši daržovė - tikras gyvenimo džiaugsmas, kai ją valgai:)))

4 komentarai:

  1. Labai informatyvus įrašas! Mėgstu kukurūzus, tik niekad jų nemačiau pirkti, užtat jie retai ant stalo. Bet šiemet nusimato kelios saldžiųjų kukurūzų burbuolės sode, tai jau triaukšim :) Jeigu liks, susišaldysiu, niekad apie tai net nepagalvojau.

    AtsakytiPanaikinti
  2. 100 metų nevalgiau kukurūzų burbuolių. Bet paskaičiau tavo postą ir taip užsimaniau! Kodėl tu mane vis sugundai savo patiekalais, m? :)
    Beje, kai buvau vaikas man taip juokingai skambėjo žodis "burbuolė". :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū už įdomų įrašą, apie druską nežinojau.
    Aš pati mėgstu tik šviežiai keptų kukurūzų kvapą, o skonį nelabai (kuo labai džiaugiasi Pagrindinis Kukurūzoholikas ;)) Retai jas verdu, dažniausiai kepu folijoje aptepusi sviestu, apibarsčiusi druska (dabar jau žinau, kad nereikia ;)) ir kartais (pagal Valgytojo užsakymą) aitriąja paprika. Skaniausias momentas – tai karštų burbuolių išvyniojimas... tas kvapas...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Forelle, jų sezonas būna nelabai ilgas (rugpjūtis-rugsėjis), bet jų galima rasti ir turguje ir prekybos centruose šiuo metu. Bet sodo - bus pačios skaniausios!

    Vilma, aha, tikrai juokingas žodis, beveik kaip gyvatė barškuolė:)))

    Dautarte, labai norėčiau išbandyti šitą gėrį keptą orkaitėje - kai tik ją turėsiu, būtinai mėginsiu. Jau dabar nuo kvapo tirpstu!

    AtsakytiPanaikinti