Rytietiškas lęšių troškinys su šviežiais keptais burokėliais

Niekuomet nebandžiau gaminti lęšių, bet parduotuvėje aptikau konservuotų lęšių ir pagalvojau - jei avinžirniai konservuoti yra gėris, tai gal ir lęšiai taip pat (kad išvengti ilgų mirkymų ir virimų)? Ir tikrai, labai skanu! Belieka pasidalinti keliais receptais:)

Taigi, reikės:

  • indelio konservuotų arba pačių išsivirtų virtų lęšių
  • pjaustyto raudonojo svogūno
  • kelių skiltelių smulkinto česnako
  • tabasco padažo
  • 1a.š maltų kmynų
  • pusės citrinos sulčių ir 1a.š tarkuotos citrinos žievelės
  • kelių šviežių burokėlių (turguose jau pilna)
  • švelnaus, tiršto natūralaus jogurto
  • druskos pagal skonį
  1. Puode įkaitintame aliejuje apkepame svogūną kol suminkštės, sudedame česnaką, maltus kmynus, lęšius, įpilame tabasco padažo ir patroškiname 5-10 minučių (jei reikia įpilame truputį vandens). Pabaigoje suberiame citrinos žievelę, supilame citrinos sultis ir pagardinam druska.
  2. Kol lęšiai troškinasi, burokėlius supjaustome plonais griežinėliais ir apkepame aliejuje, kols suminkštės (aš turėjau virtų, tai juos šiek tiek patroškinau su balzaminiu actu ir česnaku).
  3. Į lėkštę dedame burokėlių griežinėlius, ant viršaus lęšių troškinį ir būtinai įdedame šalto, tiršto jogurto (puiki atsvara tabasco aštrumui nugęsinti). Skanaus!

8 komentarai:

  1. Oi! - pagalvojau... Skrandis, pritariamai mano mintims, irgi gurgtelėjo... (kartais mes, pasirodo, sutariame... :)) Net nebandau gilintis kaip tai skanu, nes jaučiu, kad pabėgsiu iš darbo burokėlių pirkti. :D Ir kodėl visada išsirenki skanesnius patiekalus negu aš išsirenku iš savo receptų, a? :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. :)) Vilmos komentaras geras :) Ypač paskutinis sakinys.

    Tiesa, lęšių nereikia ilgai mirkyti, bent jau mano perkami tai visi verdami iškart, dar reikia pasistengti jų nepervirti :) bet aišku, konservuoti visada patogiau. Ypač avinžirniai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vilma, prajuokinai mane:)))

    Egle, o tu skaldytus lęšius perki? Gal jie tikrai greitesnio virimo, reiks pasigilinti ką ten buria ant pakuočių:) Nors kuo skirias žali, nuo raudonų, oranžinių ir kitų spalvų, man visiška mistika...

    AtsakytiPanaikinti
  4. oooo čia jau Jūratės klausk, manau ji turės ką papasakot šiuo klausimu :) Aš viriau tik žalius, bet man gražiausi rausvi :) tikriausiai kažkiek skiriasi skoninėmis savybėmis, bet išties - nežinau.
    kai grįšiu, panagrinėsiu pakuotę ir parašysiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš perku žalius lęšius, po 15-20 minučių jie jau būna išvirę be jokio mirkymo, bet vis dar birūs, tad galima naudoti salotoms, garnyrui ir pan. Ir dar perku mung dalą, skaldytą, jis irgi greitai išverda, bet, priešingai negu žalieji, suverdą į košę, kuri tinkama sriuboms ir kitiems patiekalams, kas irgi yra gerai.
    Dalai (indiškai taip vadinami lęšiai) skiriasi baltymų kiekiu, virimo trukmėmis, skoniu ir pan. Panašiai kaip su pupelėmis, juk jų irgi visa galybė - baltosios, didžiosios, raudonosios, juodaakės ir t.t. Atrodo tas pats, bet ne visai... ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ir as norejau rasyti, kad lesiu mirkyti nereikia, bet ziuriu merginos tai jau padare :)
    As dazniausiai naudoju raudonuosius.. yum yum.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. VIlma, oho, kiek tu daug apie lęšius žinai! Konsultuosius, prieš pirkdama:)

    Garbane, o kuo tau raudonieji lęšiai patinka? Kad gražūs?:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Matau, kad jau viskas cia atsakyta ir paaiskinta, bet pridesiu dar ir savo trigrasi. Taip, paprastai mirkomos pupeles, o lesiu mirkyti nebutina (nors ir nedraudziama :o)). Taciau yra receptu, kuriems mirkome ir lesius. Pvz, yra sausas daal variantas su mung lesiais, kur tie geltonieji lesiai turi buti nesuvire i kose. Speju, kad pamirkom tam, kad jie greiciau taptu minksti, kol dar nespeja suvirti ir islaiko savo forma.

    AtsakytiPanaikinti