Ančiuviai! Su burokeliais, baklažanais, brokoliais ir kitom daržovėmis:)

Atradau ančiuvius! Niekad nebuvau ragavusi šios gėrybės, tad savaitgalį nusipirkau stiklainiuką, galvodama, kad man jo užtekls ilgam-ilgam... Mh, jo man užteko 2 dienoms...:) Eksperimentavau su kuo įmanoma, tad pasidalinsiu keliais, superiniais variantais.


Baklažanai su ančiuviais



Reikės:
  • baklažano, pjaustyto skiltelėmis
  • kelių skiltelių traiškyto česnako
  • 4 ančiuvių filiukų, smulkiai sukapotų
  • 1v.š balto vyno acto
  • šviežių kapotų petražolių
  1. Baklažano riekutes pakepame alyvuogių aliejuje, kol gražiai paruduoja.
  2. Kitame indelyje į įkaitintą alyvuogių aliejų sudedame sukapotus ančiuvių gabaliukus, ir su šakute sumaigome. Kiek pakepus sudedam česnakus, kapotas pertažoles, įpilame balto vyno acto ir pakaitinam, kol ančiuviai beveik ištirps.
  3. Į ančiuvių padažą sudedam apkeptas baklažano skilteles, išmaišome ir keletą minučių patroškiname, kol baklažanai prisigers nuostabaus ančiuvių aromato. Pirštelius aplaižyti galima:)
Burokėliai su ančiuviais


Reikės:
  • kelių virtų burokėlių
  • traiškyto česnako skiltelių
  • 4 ančiuvių filiukų, smulkiai sukapotų
  • 3 v.š balzaminio acto
  • citrinos sulčių
  • druskos
  1. Supjaustytus burokėlius sumaišome su keliais šaukštais citrinos sulčių ir balzaminiu actu ir traiškytu česnaku.
  2. Padažo puodelyje įkaitinam kelis šaukštus alyvuogių aliejuas, sudedam ančiuvius, supilam balzamininį actą ir pakaitinam, kol ančiuviai beveik ištirps.
  3. Ančiuvių padažu užpilame burokėlius, išmaišome ir paliekame pasiamrinuoti 15-20min. Saldūs burokėliai su citrinos rūgštele ir ančiuvių sūrumu - pasaka!



Brokoliai su ančiuviais, pievagrybiais ir parmezanu




Pincipas toks pats :
  1. Alyvuogių aliejuje apkepam pievagrybius kol jie gražiai karamelizuosis.
  2. Sudedam trumpai apvirtusbrokolio žiedynėlius ir kelias minutes pakepinam.
  3. Suberiam česnaką, balzaminį acta ir ančiuvius, išmaišome, patroškiname su daržovėmis ir patiekdami pagardinam parmezanu.
Dar taip pat kepiau ir šviežias šparagines pupeles, kurių radau jau turguje! Turiu įtarimą, kad tiktų ir su morkomis, reikės išbandyti.


Beje, Silver Spoon visur mini sūdytus ančiuvius - ar tai kažkas kito, kaip kad būna sūdyti kaparėliais ir alyvuogės (ne aliejuje marinuoti ?). Jei taip, gal kas matėte, kur jų būna pirkti?:)


15 komentarų:

  1. Tu tokia smulkutė, kur tau tiek telpa? O beje, taviškis ir kone visai nevalgo mėsos? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egle, mano žmogus mėgsta picas ir makaronus, tai mūsų racionai, deja, labai prasilenkia:) Bet va kai turėsiu orkaitę, tai jis bus tas, kuris sušveis visus mano pyragus ir sausainius - nors tiek džiaugsmo:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sparnuoti, o tai jis pats valgyti gaminasi? :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Viskas aišku ;)

    Man labiausiai tas su brokoliais ir pievagrybiais patiko (t.y. skamba skaniausiai)aišku dar sūrio tarkuoto pamačiau :) Šiandien buvo panašūs mano pietūs, tik be ančiuvių. O jei kur netyčia užmatysiu ančiuvius druskoje, brūkštelsiu. Nes man asmeniškai bent jau džiovinti pomidorai skanesni "konservuoti" druskoje, o ne aliejuje.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Vilma, na kai norisi, tai isideda pica i mikrobange..:)

    Egle, o aš negirdejau apie džiovintus pomidorus druskoje. Kas čia per dalykas? Turiu tokių tik šiaip sausų džiovintų, aitrių ir be aliejaus. O būna dar ir su druska? kur?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na as tai visada tik surius anciuvius naudoju, man tie nesudyti - nieko ypatingo, primena mazytes sardines.. Gal tik tokie pakliuvo?
    O va sudyti - su cinkeliu :) Be to, labai graziai istirpsta kepant aliejuj..

    AtsakytiPanaikinti
  7. Garbane, man regis, kad aš sūdytus ir naudoju, tik jie užamrinuoti aliejuje. Kaip tie ančiuviai pas tave atrodo? Jie irgi buna stiklainiuke su aliejumi ar kitokia forma? Cia raso (http://www.sintagma.lt/u/renata/receptai.nsf/0/269BCD0E5A3B5285422568EF006037C1), kad sudyti ir yra aliejuje. Bandau susivokti, ar buna dar kitokia forma tie sudyti anciuviai patiekiami:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Taip taip. Stiklainiuke (arba skardinej) aliejuje. Suuuruuus :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. kiek man teko anciuvius aptikti aliejuje tai jie sūrūs, o pomidorų džiovintų būna Italijoje :) Turguje ;) nu niekaip nerandu paveiksliuko :) O tie džiovinti ne iš Sveikų produktų? Aš juos puikiai sumarinavau su aliejum ;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. ančiuviai.. labai džiaugiaus juos atradus. Puikus dalykas.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Egle, vakar apšuoliavau itališkų produktų parduotuvėles (Užupyje ir Pilies g.), tai ten yra tavo minėtų sūdytų pomidorų! Aš tai tokius mėgstu įmesti į verdančią sriubą - suteikia nerealaus aromato, išbrinksta, o po to jei dar su blenderiu sutrini, tai iš vis niam niam:)))

    Rūtuliuk, o tu kur ir kokius ančiuvius perki? Sutinku, akd tikras gėris)

    AtsakytiPanaikinti
  12. aš tai per daug nesismulkinu, perku iš rimi, būna tokiuose mažučiuose stiklainiukuose. Sūūūrūs :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. sparnuoti, mano supratimu tu ir turi nusipirkus sudytu anciuviu aliejuje. jei nesudyti, tai kaip garbane raso, buna tokie marinuoti, i silke panasus. ju ir spalva tada sviesesne. valgomi kaip uzkandis.

    mes namuose irgi turim anciuviu fanata. butinai saldytuve turim indeli ir spintelese bent kokius tris atsargai :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. MMmm tos salotos man labai tiktu. Niekad neragavau anciuviu, tai dabar gundausi paragaut :]

    AtsakytiPanaikinti