Keptų agurkų, tamarindų ir kokosų karis










Skiriu šį patiekalą Jūratei ir Rūtuliukui. Su Jūrate, dar kartą pasitvirtino Jungo kolektyvinės pasąmonės šposas, kai man pradėjus galvoti - kas tas tamarindas, ji, būdama kitam pasaulio krašte, parašė puikią apžvalgą apie juos, kurią galite rasti čia. Ir Rūtuliukui, nes ji mane nustebino keptais agurkais, kurie pasirodo egzistuoja!
Man tai visiškai egzotiškas, netikėtas Indiškas patiekalas. Kepti agurkai su nerealiai kvapniais prieskoniais, tamrarindų rūgštele ir kokoso saldumu! Skoniu priminė marinuotus aitrius agurkėlius. Galima naudoti kaip garnyrą prie daržovių, mėsos ir žuvies patiekalą.

Reikės:
  • 0,5kg smulkių, jaunų agurkėlių supjaustytų 1cm storio riekutėmis
  • 100g šviežio kokoso (neturintiems - džiovintą užpilti karštu vandeniu ir leisti išbrinkti 15min, tada nusausinti)
  • 1v.š tamarindų pastos (panaši į slyvų uogienę iš išvaizdos - foto dešnėje)
  • 4 v.š vandens
  • 1a.š ožragės grūdelių (šis prieskonis pas mane neliečiamas gal metus išgulėjo spintelėje - merginos, kur jį dedate, labai specifinis man jis:)
  • 2 džiovinti čili pipiriukai (arba mažiau - kiekvienam pagal skonį)
  • 0,5a.š ciberžolės
  • 1a.š kuminų (kmynų sėklų)
  • 8-10 laimo lapelių
  • 2a.š garstyčių grūdelių
  • druskos
  • aliejaus

1. Tamarindų pastą užpilame nurodytu kieku vandens ir atidedame į šalį.

2. Sausoje, įkaitintoje keptuvėje, ant mažos ugnies 1min pakepame ožragės grūdelius ir džiovintus čili (nors aš naudojau l.švelnų čili variantą, man vis tiek buvo gan aštru, tad atsargiai). Pakeptus prieskonius stambiai sugrūdame.

Lyrinis nukrypimas apie grūstuves - turiu dailią, bet gal ne itin funkcionalią, prieskonių grūstuvę (antrame foto plane) ir vis tiek svajoju apie kokią iš ketaus:). Ir Oliverio padažų šeikerį (1mame plane). Nors pati gyvenime nesu per TV mačius nei vienos jo laidos (nes mano pasaulyje nėra tokio reiškinio kaip televizija jau kokie 3ji metai), bet Kalėdoms parsisiunčiau šį reikalą, nes negaliu atsispirti visokios naujovėm bei įdomybėm:)

3. Pusę nurodyto tarkuoto kokoso sumaišome su tamarindų skysčiu, ciberžole, grūstom užragėm ir čili.

4. Įkaitintame aliejuje pakepame garstyčių grūdelius, kol pradės spragsėti. Tada sudedam kmynus, laimo lapelius ir tamarindų-kokosų su prieskoniais masę. Maišydami pakaitinam kelias minutes - virtuvė pradės pasakiškai kvepėti.

5. Tada suverčiame agurkėlių riekutes ir išmaišę pakepame dar kokias 7min.

6. Nepagailim druskos, pabarstom likusiomis kokoso drožlėmis ir iš karto tiekiame. Man tai buvo visiškai netikėtas skonių pasaulis:) Skanaus!

5 komentarai:

  1. Ūūūūū.... kaip įdomu. Greit išduok paslaptį, kur pirkai tamarindą :) Aš vis tamarindo vaisius matau dideliuose PC, bet jų išvaizda man susižavėjimo nekelia. o taip tos pastos norėčiau, bet nemačiau niekur.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oho! Tu, kaip visada, originali! Dabar jau ir man be galo smalsu pasidare, kaip ten tie kepti agurkai :) Aciu uz puikias idejas.

    Beje, norejau paklausti, kaip tau patinka tas Oliverio seikeris? Labai jo uzsinorejau po vienos laidos, kai jis pasakiska padaza ir svieziu zoleliu naturaliu alieju pagamino.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Egle, tamarindu pastos buna ekoligiskos parduotuveles, ten kur indiskais prieskoniai prekiauja - pvz.: Pilies g., Universalineje 4 ar 5tam aukste, pas Vladislava - Basanaviciaus 18.

    Jurate - man baisiai geda, bet to seikerio as kazkaip daug nenaudoju. Matai, as pirkau, nes kazkodel man susiviete, kad tai prieskoniu grustuve. O paaiskejo, kad viso labo - plaktuve:) bet gal man tiesiog reikia ji "prisijaukinti" ir daziau panaudoti - gal po to neisivaizduosiu gyvenimo be jo... mane baisiausiai sunervino tai, kad kelis kartus as kazkaip blogai ji uzsukau ir kai pakraciau - visa padaza teko nuubu ir sienu krapstyti, tai greit "atsoko" noras naudotis:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. ojojoj, tik dabar atradau šį įrašą. Ir tai, visai netyčia, nes ieškojau Tavo receptuose kažko su kokosu, ko, žinau, buvo ne vienas ir ne du :) ir štai, randu save paminėtą :) labai miela, Sparnuoti! :)

    Žinok, lekiu į parduotuvę jau. Pietum yra šiek tiek lašišos, kurią norėjau suvalgyt su daržovėm, bet nieko gero namie nėra, o su paprastais pomidorais jau nusibodo viskas. Čia - išsigelbėjimas!! Juolab kai tamarindo pastos stiklainiukas atidarytas stovi šaldytuve, o kur jį dėt - nesugalvojau.

    AtsakytiPanaikinti