Saldžių bulvių ganyras su klevų sirupu ir rozmarinu


Saldžios bulvės - visuomet man buvo mistinė daržovė, apie kurią šitiek prisiskaičiau amerikietiškuose blogg'uose, bet niekad neteko jos ragauti. O buvo labai labai smalsu - apie ką gi ji? Ir štai, Mindaugo g. Maxima pranoko pati save mano akyse, kai, matyt, eksperimentui vieną dieną užsivežė saldžių bulvių! Kasininkas jas pamatęs išsprogino akis - kas čia per mutantai?(mažiausė bulvikė po 0,5kg sveria:), o aš netvėriau džiaugsmu, kad pagaliau paragausiu šią keistenybę. Ragavau visais būdais ir žalią (visai skanu, nesijaučia jokio krakmolo, galima tiesiog graužti neapdorotą) ir virtą, ir keptą... ir žinote, koks visą tą laiką jausmas manęs neapleido? Kad baisiai ji skoniu, spalva ir tekstūra (bei gaminimo būdais) panaši ji man į.... MOLIŪGĄ!:) Tik tvirtesnė. Taigi, saldžių bulvių ganyras su klevų sirupu, balzaminiu actu ir rozmarinais.

Reikės:
  • 0,5kg saldžių bulvių
  • 2-3v.š klevų sirupo
  • 2-3 v.š balzaminio acto
  • 1no svogūno supjaustyto skiltelėmis
  • kelių česnako skiltelių
  • šviežio rozmarino šakelės (naudojau džiovintą)
  • šviežio baziliko lapelių
  • sviesto (aliejaus) kepimui
  1. Saldžias bulves nulupam ir supjaustom piršto storio lazdelėmis ir 2min blanširuojam verdančiame vandenyje. Tada perkeliam į dubenį su lediniu vandeniu, kad bulvytės nustotų virti.
  2. Keptuvėje įkaitinam aliejų, apkepinam svogūną, kol suminkštės, įdedam česnako skiltelę ir rozmariną. Pakepam kelias minutes.
  3. Tada į keptuvę sudedam apvirtas bulvių lazdeles, sviesto ir supilam klevų sirupą. Pakepam nuolat maišydami 2-3min, kol sirupas susikaramelizuos.
  4. Supilam balzaminį actą ir keletą šaukštų vandens, sumažinam ugnį ir dar patroškinam 5-10min (saldžios bulvės išverda kur kas greičiau nei įprastos, tad svarbu, kad nesutežtų).
  5. Išimam česnaką ir rozmariną. Pagardinam druska ir patiekiame šviežiais bazilikais, mairūnais. Skanaus!


11 komentarų:

  1. Sakai Mindaugo Maxėj, OK. Eisiu paieškot ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egle, aha, aš irgi bandžiau 2rą kartą ieškoti - bet nebebuvo... Turiu įtarimą, kad eksperimentui užzivežė. Bet gal pakartos. Jei pavyks, duok ir man žinią, nes receptų esu prisitraukusi tiek, kad ir 20kg neužteks. O maga viską išbandyti:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kauno Maximose jau keli metai jų yra. Bet kiek nueinu su mintim nusipirkti, tai arba labai baisios, arba nėra. Valgiau tik vieną kartą, skonis patiko, ieškosiu toliau

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš dar biškį ne į temą ;) Mačiau blog'e pas garbanę rašei, jog labai mėgsti riešutų sviestą su gabalėliais riešutų ir prisiminiau, jog sakei perki jį eko parduotuvėlėj. Tai nežinau, gal jau pati matei, o gal ir ne, bet M&S jau turi riešutų sviesto ir smooth, ir chunky ;) Labai skanus, nors per pirkom tik smooth, pagamintas Olandijoje, suitable for vegetarians :) jei įdomu, kaina 5.99 Lt

    AtsakytiPanaikinti
  5. Batatus mes sode auginam. Gražiai žydi :))
    Močiutė iš jų visokių dalykų prigamindavo, nors aš jas žalias grauždavau. Reikės ir man išbandyt ką nors, kad jau maisto gaminimu susidomėjau :))

    AtsakytiPanaikinti
  6. Forelle, o gal pastebėjai, ar nuo sezono priklauso, kada šių bulvių būna? Neaišku kokiu met laiku jų ieškoti:)

    Egle, dėkui dėkui, jau nusipirkau 3 stiklainiukus šio riešutų sviesto - labai labai skanus!

    Allegra, batatais saldžios bulvės vadinas? Patys auginot? Gyveni žmogau, ir kas diena ką nors sužinai naujo...:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Me sirgi norėtume patys šitų bulvių užsiauginti, bet kad net sėklos nerandam... :/

    AtsakytiPanaikinti
  8. Dėl sezoniškumo neatkreipiau dėmesio. Man Maxima yra toli nuo namų, retai ten lankausi. Prieš tris savaites tirkai mačiau, bet su vaiku ant rankų buvau, tai ir neėmiau.
    Eglė, sudominai su tuo riešutų sviestu. Kad Vilniuj kas man jo nupirktų. Vakar nusipirkau chrunchy už 17 lt.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Mano kolegė darbe, daug metų pragyvenusi Amerikoje kasmet švenčia padėkos dieną ir rengia tradicines amerokoniškas vaišes, tai vienais metais toje šventėje ir aš dalyvavau bei padėjau ruošti vaišes. Iš saldžiųjų bulvių ji gamina apkepą su traškiu riešutiniu viršumi. Bulves iškepa orkaitėje, sutrina, deda kondensuoto pieno, dar kažko, o viršų pabaršto mišiniu iš pekano riešutų rudojo cukraus ir gal dar kažko (tada nesigilinau į receptūrą, tad nepamenu) - buvo labai labai skanu prie kepto kalakuto! Tas apkepas beveik kaip desertinis gaunasi. Ir tų bulvių būna ne visada, tad kasmet, likus mėnesiui iki padėkos dienos, ji pradeda panikuoti, kad neatveš. O kai pamato - nuperka viską kas lentynoje. Tad jei nerandate, žinokit, kad bulvės pas mano kolegę. :D

    AtsakytiPanaikinti
  10. Vilma, och kaip skaniai aprašei savo kolegės keptų bulvių su saldžia plutele receptą! Šį savaitgalį vėl mačiau pilnas lentynas Maximoje, matyt pas mus jų bus ne tik per Padėkos dieną. Jeigu ką, pasakyk savo kolegei, o tegu ji mainais savo receptu pasidalina su tavimi:)))

    AtsakytiPanaikinti
  11. reikai pasisodinti sodyboje...kike pamenu vaikysteje augindavo mociute...ir grazgrasciu reikia uzsiveisti..kazkaip nespeju visur prisiliesti :)))))))jega saldzios bulves...skanumelis. As darau troskini is ju su jautiena, raudonu vynu...jega.

    AtsakytiPanaikinti