Braškių-jogurto ledai (šerbetas) su balzaminiu actu ir bazilikais

Pagaliau ir aš "pribrendau" ledams, be ledų gaminimo aparato. Tiesa, susidūriau su viena, gaminimo (tiksliau - šaldymo) krize, bet kas nebando, tas nesužino:)
Ledams reikės:
  • 2 stiklinių braškių
  • 1 stiklinės natūralaus jogurto
  • rudojo muscovada cukraus (aš dėliau 3 v.š, nors pagal receptus tokiam kiekiui galima dėti iki stiklinės - kas kaip mėgsta)
  • 1 citrinos sulčių
  • 0,5 stiklinės kapotų džiovintų datulių (nebūtinai)
  • balzaminio acto
  • šviežio baziliko (man raudonasis patiko labiau)
  • šviežiai maltų grūstų pipirų
  1. Braškes, citrinos sultis ir cukrų sudedame į puodą ir kaitiname ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirpsta ir namai pakvimpa uogiene:)
  2. Tada nukeliame puodą ir paliekame atvėsti (jei norim, braškes sutrinam su šakute arba blenderiu) . Atvėsusį braškių sirupą sumaišome su jogurtu ir paragaujame - ar netrūksta saldumo. Jei trūksta, įdedame dar cukraus.
  3. Dabar "teorinis" šaldymo etapas: sudedame ledų-jogurto masę į šaldymui skirtą indą, dedame į kamerą ir po 2 valandų gerai viską permaišome. 3čią ir 4tą valandą ledus permaišyti turėtume kas 20 minučių, tam, kad išvengti vandens susikristalizavimo į ledukus.
  4. Patiekti labai labai rekomenduoju su baziliku (ypač tiko raudonasis), šlakeliu balzaminio acto ir grūstais pipirais. Nepaisant "šerbeto" krizės (skaityti apačioje), vis tiek labai gaivu ir skanu!

O dabar apie krizę - čia aš prašau protingų patarimų - man ledai sustingo į ledo gabalą. Aišku, pati kalta, nes nuėjau miegoti, nesulaukusi kada pradės stingti, nes tai truko daugiau nei 2val., o ryte, kad ir ledus permaišiau kelis kartus, vis tiek ledo kristalai išliko ir visa masė šąlo į sunkiai šaukštui pasiduodantį gabalą. Ką daryti, kad ledai būtų minkštesni? Įpilti alkoholio? Neiti miegoti?:) Ar kam yra pavykę gauti pagaminti minkštus, ne į šerbetą panašius jogurtinius ledus?


12 komentarų:

  1. Apsiseiliojau (atsiprasau) nuo sito recepto! :o) Gardumelis!!! Kaip laukiu nesulaukiu, kol ragausiu paciu skaniausiu pasaulyje lietuvisku braskiu! O kombinacija tavo ledu labai gardi ir zinau, kad vis tiek skanus, nors ir jei sakai, kad siek per daug susalo.

    Esu tik teoriskai girdejusi, kad alkoholis padeda konsistencijai. Pati esu serbeta tik viena karta dariusi, be jogurto, bet su slakeliu Bacardi, tad negaliu palyginti, kaip butu buve be jo. Bet manau, kad verta pabandyti :o)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ooo... šitas dalykas tai turėtų būti gėris. Didelis gėris. Perskaičiau pavadinimą ir to užteko. varau ryt į turgų braškių, jei niekas nesutrukdys ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. gal reikėjo truputį atitirpdyti ir bandyti su blenderiu pertrint ir vėl šaldyt. Ledai jau toks dalykas. O ką daryti? Užsiimti gaminimu ledų kai turi daugiau laiko ir žinai, kad galėsi permaišyti arba įsigyti ledų aparatą :)
    Aš savo avokadinius beje taip ir gelbėjau, kažkiek konsistencija pagerėjo, bet daugiau jau nebžaidžiau, nes labai norėjau ragauti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jūrate, atšuoliuosi į Lietuvą braškių sezonui? Ar tau siuntinuką kas atsiųs?:)
    Reikės man su alkoholiu kitą kartą ledus išmėginti, įdomu tik ar alkoholis su jogurtu draugauja:)

    Egle, va apie blenderį nepagalvojau, gal tikrai kitą kart į pagalbą jį reikės pasitelkti. O tu avokadinius ledus darei? Aukstasis pilotažas!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Oi dievuleliau kaip skanu turetu but! Nooorrriuuu! Siausiu braskiu ieskot pietu pertraukos metu :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Žiupsneli, mes irgi taip per pietus darom - iki Kalvarijų turgeliaus nušiaušiam, braškių ir trešnių:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Baisiai skaniai atrodantis reikalas!
    O braskes su balzaminiu actu ir pipirais tikrai liuksiskas derinys - viriau uogiene, tik niekaip nesugebu aprasyti (veidukas, kur raudonuoja) :D

    AtsakytiPanaikinti
  8. dėl alkoholio ir jogurto - nemanau, kad pakenks; šiandien pati ketinu daryti braškių-jogurto šerbetą (braškės jau "marinuojasi" cukruje ir likery) pagal vieno iš mano Ooo receptininkų (o ir šiaip ledų genijaus)- David Lebovitz - receptą, jis rašo, kad degtinė arba Kirsch - neprivaloma, bet siūloma.

    prieš porą metų žiūrėjau, kaip Altonas Brownas pasakojo, jog alkoholis beigi cukrus neleidžia susiformuoti ledo kristalams. šiandieną, tikiuosi, peržiūrėsiu tą jo laidą vėlei - ir gal galėsiu ką nors tiksliau atraportuoti.

    AtsakytiPanaikinti
  9. na va, dariau šaldytą jogurtą ir aš. į vieną kietą gabalą nesušalo - šaukštu kabinasi visiškai lengvai, bet aparate stingti nenorėjo; manau, čia ir mano kaltės esama.
    kaip ir minėjau, svarbu yra nepamažinti cukraus, mat jis trukdo formuotis milžiniškiems kristalams. AB siūlė imti tokiomis proporcijomis: 7 dalys cukraus:16 dalių vandens; dalį cukraus galima pakeisti fruit preserves (kaip suprantu, tai marmeladas) santykiu 1:1. pvz., citrininį šerbetą darė santykiu 1 st citrinų marmelado: 1 st cukraus : 1 st citrininio vandens, na, ir priedai (žievelė, citrinų sultys, etc).
    manau, su jogurtu irgi galima ta linkme pasvarstyti ,) aišku, nepamaišytų ir jei jogurtas būtų kuo riebesnis (7%, regis, mačiau parduotuvėje) ar net dalį jo pakeisti grietine - mat riebumas ir suteikia tokio švelnumo; be to, neleistų ir į kaulą sušalti.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Rusvaplauke, tu tikra eksperte, kaip ačiū už tokius gerus pastebėjimus! Ar skanūs gavosi tavo ledai? Kit1 kartą darant, atsispausdinsiu tavo rekomendacijas, labai vertinga, dėkui!

    Monkey, tavo uogienės idėja labai gundanti, lauksiu išsapmesnio aprašymo!

    AtsakytiPanaikinti
  11. skanūs, skanūs, tik aš labiau tokius creamy, ne šerbetinius mėgstu. o receptą įmesiu šiandien tinklaraštin.

    AtsakytiPanaikinti
  12. beje, čia minėto AB receptas; grynas šerbetas yra, aišku, tas key lime sorbet. o granitai nereikia net ledų aparato!

    AtsakytiPanaikinti