Paneer!




Nors visi mano naminio jogurto eksperimentai baigėsi tragiškai (jogurtu kriauklėje), tačiau negaliu nepasigirti, nes su paneer'u (saldaus pieno sūriu) man pavyko:) Šokinėjau iki lubų, nes kepant sūris tikrai nesilydė, o dėl jo skonio - tai man paneer'as kažkuo panašus į tofu - skonio pats iš savęs neturi, bet labai imlus prisiderinti prie kitų produktų (apie tai kitame recepte).

Reikės:

  • 1l pieno (naminis, saldus, būtų pats tas, bet tenkinausi parduotuviniu 2,5%riebumo)
  • pusės citrinos sulčių

  1. Pieną supilame į storadugnį puodą ir ant nedidelės ugnies, nuolat maišydamos laukiame, kol jis pradės kilti (man užtruko apie 15min).
  2. Kai pienas pradeda kilti - supilame citrinos sultis - tada pienas sušoka į varškinius gumuliukus ir atsiskiria skaidrios išrūgos. Jei išrūgos neskaidrios - reikia dar įpilti citrinos sulčių.
  3. Sietelį išklojame dvigubu marlės sluoksniu. Per jį perkošiame susidariusią varškę - kad atskirtų nuo išrūgų.
  4. Jei norime, kad paneer'as būtų švelnesnis ir nesijustų rūgštelės, tada varškę pakišam keliom akimirkom po šalto vandens srove ir praplauname.
  5. Imame marlę už kampų ir gerai nusunkiam skystį iš varškės masės. Aš tada dedu panyrą marlėje atgal į sietelį, sietelį pastatau ant dubenėlio, o panyrą prislegiu svoriu.
  6. Paliekame slėgtis nakčiai šaldytuve. Kita rytą - turim puikų sūrį, kurį jau drąsiai galima kepti nesibaiminant, kad jis išsilydis:)

4 komentarai:

  1. o man panyras ir vienas labai skanu, ypač apkeptas. į kokius trištus indiškus troškinukus jo įbėrus - pasaka, mirtis alyvose, taip sakant ,)

    o aš džiaugiuosi ir naminiu jogurtu, beje. kai tik pradėjau, taip ir nebepirkau niekad parduotuvėj jogurto. pirmąkart - prieš keletą metų - neišėjo, bet dabar jau viskas gerai. svarbiausia - kuo riebesnis pienas ir.. geras "pirminis" jogurtas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rusvaplauke, aš irgi stengiuosi neprarasti vilties jogurto išbandymuose, gal kokį kartą pavyks:) O kokį paneer'ą tu naudoji - pati daraisi ar turgelyje perki?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ooooo matau paneer'o pasigaminai ir puikiai pavyko. Saunuole!

    AtsakytiPanaikinti
  4. paneerą darausi pati :) tiesa, keletą sykių esu vietoje jo naudojusi pirktinį saldaus pieno sūrį - bet čia kai emerdžensi ,)

    AtsakytiPanaikinti