Varškės desertas su džiovintais vaisiais arba Pascha


Šiemet kažkoks antšlagas su ta Pascha! Gal čia taip "piarinasi" (PR) kai kurios religinės bendruomenės?:) Visuose žurnaluose galima rasti jos receptų, taigi smalsumo vedina gaminau ir aš, tik ne tokią riebią ir saldžią, kaip kad derėtų. Iš principo, tai nekeptas varškės gardėsis, o varškę aš labai labai mėgstu... ir nebūtinai tik per Velykas:)
Reikės:
  • 500g varškės
  • 100g grietinės
  • 50g sviesto
  • 2 v.š rudojo muscovada cukraus
  • 1v.š citrinos sulčių
  • 1v.š apelsinų sulčių
  • po 1v.š tarkuotos apelsio ir citrinos žievelės
  • saujos išmirkytų ir nusausintų razinų
  • saujos džiovintų spanguolių
  • saujos fantazijos (džiovinti vaisiai, riešutai ir kiti delikatesai, kuriuos mėgstat su varške ir jums gražu papuošti)
  1. Varškę gerai išstrinam su blenderiu iki vientisos masės.
  2. Kambario temperatūros sviestą gerai išsukam su ruduoju cukrumi.
  3. Į varškę dedame sviesto ir cukraus masę, grietinę, supilame citrinos ir apelsinų sultis ir gerai gerai išmaišome.
  4. Tada suberiam džiovintus vaisius, riešutus, tarkuotos citrinos ir apelsino žievleles. Permaišome.
  5. Imame sietelį, jį išklojam sudrėkinta, dvigubai perlenkta marle, ant jos išverčiame varškės masę ir paspaudžiame. Sietą dedame ant dubenėlio, kad varškė galėtų nusivarvėti (man tai beveik niekas neišvarvėjo, lašelis skystimėlio ir tiek:)
  6. Padedam į šaldytuvą 1-2 parom arba per naktį (kitaip tariant kiek kantrybė leis).
  7. Tada išverčiam pascha ant lėkštutės (manoji gavos pusapvalė, bet skaičiau, kad stačiatikiai ją foruoja trikampę), nuimam marlę, puošiam fantazija ir skanaujam.

7 komentarai:

  1. šiandieną pas senelius pavarčiau vieną lietuvišką savaitraštį - irgi akis užkliuvo už paschos receptų. skamba gardžiai ir gaiviai ,) truputį netradiciškai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. sakyčiau visai čia ne PR'as :) tiesiog, mergins gal niekada neatkreipėt dėmesio, bet tikrai kasmet paschos receptų kasmet pilni konditeriniai ir kulinariniai žurnalai. ir ne tik :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip matau, sustingo ir be želatinos :)
    Per Velykas svečiuos kaip tik valgiau paschą, skanintą citrinos sultimis. Nebloga, bet man rūgštelės per daug buvo.
    Beje, čia aiškiai ne virtos paschos receptas, apie kurį kalbėjai? :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rusvalplauke, man irgi tai šių Velykų atradimas, nebuvau girdėjusi apie paschą:)

    Egle, tavo pastaba taikli, anksčiau gal tiesiog neatkreipiau dėmesio, kad tokias paschas gamina, matyt šiais metais "selektyvinis dėmesys" kiek kitoks:)

    Allegra, išties, virtai paschai neliko laiko, bet jau kitais metais, tai būtinai:) O dėl rūgštelės - mano valgytojai irgi minėjo, kad galėtų būti saldžiau, tad reikia atsargiai su ja. Beje, mano dėdė irgi darė nevirtą paschą, bet dėjo virtus smulkintus kiaušinių trynius - irgi idėja.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš pernai gaminau virtą paschą - man labai patiko! :) Su džiovintais vaisiais tikrai puikus desertas, bet negalėčiau pasakyti, kad labai "sveikas" - vis tik grietinė ir sviestas duoda savo... ;) Šiemet norėjau gaminti nevirtą variantą, bet šeimynykščiai didelio susidomėjimo neparodė ir nepageidavo, o tik dėl savęs nebegaminau... Patys kalti, kad liko tokio gardumyno! :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Vilma, aš manau, tavo šeima džiaugiasi, kad tu atsižvelgi į jų pageidavimus:) Bet gardumyno, tai tikrai neteko:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. O aš? O kaip gi aš? Kas į mano norus atsižvelgs... Galėjo ta šeimyna ir pasiaukoti. :))) Juokauju, aišku! Man malonu gaminti tai, kas patinka maniškiams. Vietoj paschos gavo velykinį keksą (Pina kolada, kurį jau esu aprašiusi savo bloge ;)) ir buvo siaubingai patenkinti. :) O paschą gal reikės pasidaryti patylom ne per Velykas... :P

    AtsakytiPanaikinti