Belgiškas fast food'as: krevetės su česnaku ir rozmarinu

Mano miesčioniškame Belgijos kaime vidury darbo savaitės ramu, jazz'as laukia savaitgalio. Čia apartamentuose ant upės kranto reziduoja nuo miesto šurmulio pabėgę pensininkai, o jaunimas malasi aplinkinėmis upėmis su baidarėmis, kurių čia visa infrastruktūra - su poilsiu skirtom zonomis, dušais, kavinėmis ir visais patogumais. Žmonės čia stulbina savo geranoriškumu - perku vakar parduotuvėje kelis obuolius, o prieš mane stovintis senjoras pamato mano kuklų krepšelį (jie užsipirkinėja vežimais) ir sako, - ką tu čia su tais savo keliais obuoliais, prašau, eik į priekį, ir užleidžia mane be eilės! Mėgaujasi jie čia gyvenimu, pamatytumėte kokio dydžio čia vynų skyriai parduotuvėse (pasiklysti galima) ir valgydami savus gardumynus skirtingų regionų virtuvėse, kur dėl pietų nepatingi važiuoti į kitą miestelį 20km (jei jau ten, jų manymu, pats geriausias Graikų restoranas). Jaunimas tiek valgyti kavinėse sau leisti negali, o mūsų močiutės apstulbtų pamačiusios savo bendraamžius pagrindiniais ir nuolatiniais restoranų lankytojais. Kavinės čia neinevestuoja daug į išorinį blizgesį (pavadinčiau dažnai jas net apšepusiomis, mūsų išlepintai lietuviškai akiai), bet visa jų stiprybė - nuostabiai paruoštas maistas, kuris čia toks gardus, kad mūsuose tai išimtis, o čia - kasdienybė.

Kaip mūsų Neringoje, visas gyvenimas čia sutelpa vos į kelių šimtų metrų plotį, (tiesa į ilgį tęsiasi keliasdešimt km), mat yra apspręstas dviejų tiesiųjų - uolų virtinės ir traukinių bėgių (op, aš jau ir Liuxemburge, op - jau Prancūzijoje). Dievaži, man Belgija - Europos centras, iš čia viskas ranka pasiekiama.
Skaičiuoju upių keliautojų laivelius po savo langais (šiandien po mūsų balkonu apsistoję 5ki, bet už tat kokie - iš amerikos ir prancūzijos!) ir gaminuosi didžiąsias krevetes (jau pasiklydau kaip kurios vadinasi, mat kiekviena rūšis pagal dydį, turi savo atskirą pavadinimą).


Belgiškas, fast food variantas: krevetės čenakiniam padaže su rozmarinu
Reikės:
  • 400g krevečių (naudojau dideles ir šviežias, bet tinka ir tos, kurias turite)
  • 5-6 kapoto česnako skiltelių
  • šiek tiek rozmarino
  • druskos
  • citrinos sulčių
  • alyvuogių aliejaus
  1. Į įkaitintą aliejų suberiame pusę kiekio česnako ir rozmariną, pakepame apie 1min, kol česnakas išleis savo aromatą.
  2. Suverčiame krevetes ir pamaišydami kepame kol jos gražiai paraudonuos (mažoms užteks 2-3min, didesnėm gali prireikti 5-7min, svarbu neperkepti). Pakeliui suberiame likusį česnaką ir pagardinam druska.
  3. Patiekdami apšlakstome citrinos sultimis, o valgydami saugom pirštus, kad nenusigraužtume iš to ma-lo-nu-mo (net it mūsų belgiškas katinas, su rusišku vardu Ryžik, ir letenėlėmis be nagų (siaubas- siaubas, čia daro/ė tokias operacijas), susidomėjo šiomis krevetėmis, nors šiaip domisi tik miegojimu terasoje ir savo konservais:).


6 komentarai:

  1. Dievaži, Migle, tu rojuje!! Dar ilgai atostogausit? O kaip aš pavydžiu. baltai pavydžiu, bet vistiek. Išduok paslaptį, kur konkrečiai esat apsistoję? Aš vėl noriu į Belgiją. Flamandų regionas yra kažkas, nu kažkas tokio nepakartojamo.

    Jei jau atvirai, aš galėčiau daugiau nieko nevalgyt tik jūrų gėrybes ir bjaurybes ;) Tik va, piniginė tokiems noriems liepia patylėt ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dievazi kokios nuostabios atostogos.
    O krevetes! As irgi - kaip Egle - galeciau vien tokiais dalykais gyvent.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vaje... Norėčiau būt tuo Ryžiku...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sparnuoti, žinai kas smagiausia? Kad atostogų metu gali gaminti patiekalus iš vietinių produktų! Kadangi mūsų kelionių pobūdis kaip čigonų - kasnakt vis kitame viešbutyje, galiu tik pasvajoti apie tokią progą ir maitinamės kaip papuola. Bet jau galvojame apie kitokio pobūdžio kelionę, kad apsistoti nuomotame bute ir kokią savaitę ten gyventi, dienomis pasivažinėti aplinkui, o vakarais gaminti savo vakarienes... :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. oj, kaip mielai čia viskas :) džiaugiuos, kai žmonėms sekasi šitaip. Mm :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Atostogos skamba pasakiskai! O sitas patiekaliukas yra super :o) Mes ir cesnako visas cielas skilteles dedam ir daug, siek tiek ilgiau ji pakepam pradzioje - labai skanu jas paskui sugriauzti buna. Pirstukus tikrai reikia saugoti :o)

    AtsakytiPanaikinti